Зелени аспержи по 3 начина до 15 минути

Сезонът на зелените аспержи е! Това значи много бързи, вкусни и здравословни обеди и вечери с минимално усилие. Зелените аспержи са един прекрасен зеленчук, който съдържа много малко калории (20 калории за 100 грама), а същевременно е изключително богат на витамини и минерали, между които витамин Ц, А, К, Е, фолат, калий, фосфор и желязо. Граници за приготвянето им няма – популярни са със сос Холандез, върху тарти, в ризото, фритата или паста, под формата на супа или с риба и месо, бланширани, гриловани, във фурна, на тиган и т.н. Тук за начало ще ви покажа моите три go-to супер лесни начина за приготвяне, които отнемат минимално време, а след това дават максимална наслада.

P1070114.jpg

Белят ли се зелените аспержи?

Преди самото готвене е важна подготовката на аспержите. Преди да започнете отрежете белите сухи крайчета. За разлика от белите аспержи, които задължително се белят, за зелените това не е задължително. Ако имате тънки пресни зелени аспержи може директно да пристъпите към готвенето. Ако аспержите са по-дебели, използвайте белачка, за да обелите долната 1/2-3/4 част от всеки стрък. 


Аспержи на фурна с пармезан и лимон


Продукти за 2 порции:

  • 3 с.л. настърган пармезан

  • 3-4 резенчета лимон

  • 2 скилидки чесън

  • 1 връзка аспержи

  • зехтин

  • сол 

  • черен пипер


Начин на приготвяне:

Загрейте фурната си добре и включете опцията грил. Сложете аспержите в тава, покрита с кухненска хартия, поръсете със зехтин, сол, черен пипер и пресования чесън и разбъркайте добре. Поръсете с пармезан и сложете няколко резенчета лимон. Печете в горната част на фурната за 10-12 минути.

P1070121.jpg

Аспержи на тиган 


Продукти за 2 порции:

  • 1 връзка аспержи

  • зехтин

  • сол

  • черен пипер

  • сок от лимон

  • 2 поширани или варени яйца


Начин на приготвяне:

P1070118.jpg

Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган на силен огън. Сложете аспержите, така че да са само един слой и да няма аспержи една върху друга, поръсете със сол и пипер и сложете капак. Гответе около 2 минути, след това разклатете тигана или разбъркайте и гответе общо 6-8 минути според дебелината на аспержите като продължите да разбърквате от време на време. Овкусете с малко лимонов сок и сервирайте с варено или поширано яйце (как се прави поширано яйце вижте тук).


Аспержи на фурна със серано шунка


Продукти за 2 порции:

  • 1 връзка аспержи

  • 7-8 резена серано шунка (или прошуто)

  • зехтин

  • сол

  • черен пипер


Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Поръсете аспержите със сол и черен пипер (по-малко сол от обикновено, защото и самата шунка е солена и ще ги овкуси). Увийте 3 аспержи в едно парче шунка, така че аспержите да са една до друга, а не една върху друга. Сложете в тава с хартия за печене, поръсете леко със зехтин и печете в средата на фурната за 12-15 минути според дебелината на аспержите.

P1070237.jpg