четвъртък, 17 април 2014 г.

Ризото с аспержи и диви гъби

17.04.2014г.



   Случвало ли ви се е да нямате много време за готвене, хладилника да е почти празен, а трябва и да се съобразите с капризите на всички. В такива моменти пръв приятел ми е ризотото, за него има толкова варианти, че каквато и цифра да спомена ще сбъркам. Основата е технологията за приготвяне на ориза, а всичко друго е въпрос на импровизация. 

   Основната цел на храненето, обаче е не просто да засити глада ни, а да запълни всички загуби, които настъпват в резултат на всекидневните процеси на обмяната на веществата. Необходими са ни не просто празни калории, а рационална и добре балансирана храна. Всеки плод, зеленчук, билка, ядка или трева могат да ни бъдат от полза стига да разгадаем тайните и. 
   Ето и необходимите продукти:


 Аспержи - имат много лечебни свойства: спазмолитично, диуретично, противовъзпалително, успокояващо, слабително. Подходящи са при задържане на течности - стимулират и укрепват функцията на бъбреците, помагат при оток и подуване на ставите и предпазват малките кръвоносни съдове от разкъсване. /1/

  Стъблата на аспержите са с високо съдържание на антиоксиданти. Различни изследвания също показват, че аспержите могат да се използват при лечение и профилактика на различни видове тумори. Те също могат да балансират женските хормонални нива, насърчават плодородието и помагат на бременните жени срещу дефекти на невралната тръба при бебета. Съдържанието на фибри в аспержите ги прави добро слабително средство. Аспержите могат да бъдат използвани като афродизиак. /1/
 
 Те също така е установено, че съдържат вещества, които помагат за производството на колаген, помагат и  на тялото ви да използва този протеин по-ефективно. /1/
 
 В аюрведическата медицина на аспержите се гледа като заздравител на бъбреците, цялостна тонизираща храна за жените, както и като афродизиак. /2/

 Гъби - указват значителна подкрепа на имунната система. Те са ефективна защита срещу сърдечно-съдови заболявания - намаляват риска от увреждане на аортата и кръвната циркулация. /3/

 За жени, които са изложени на риск от хормонално зависим рак на гърдата, гъбите могат да бъдат важно допълнение в диетата. Те са източник на конюгирана линоленова киселина (CLA)-уникален вид мастна киселина, която може да се свърже към ароматазни ензими и да доведе до намаляване на производството на естроген. Тъй като някои видове тумори са зависими от естрогена за техния растеж, това блокиране на ензима ароматаза чрез CLA  в гъбите , може да намали риска от този вид рак на гърдата. /3/

 Гъбите могат да бъдат ценен източник на  витамин В12. Неговото съдържание варира значително - има разлика от ферма до ферма, а какво остава за дивите гъби./3/


 Гхи (топено масло) - това е една отлична мазнина за готвене най-вече заради баланса между омега - 6 и омега - 3  мазнини - 1,6 : 1. Този баланс е необходим, защото някои омега-6 мастни киселини като арахидоновата киселина провокират възпалението, докато омега-3 киселините го намаляват. За добър се смята баланса от 1 : 1, до 4 : 1.
 Двата вида Омега киселини се състезават за едни и същи ензими в тялото. Наличието на повече от единия вид мастни киселини ще ограби другия от възможността да изпълнява функциите си. В резултат, съотношението Омега-6 : Омега-3 в диетата ви може да повлияе на производството на анти-възпалителни компоненти в тялото ви. Наличието на повече от първия вид може да доведе до така нареченото тихо възпаление, което на свой ред е зловредното семенце, от което тръгват много хронични болести като диабет, артрит, удар, деменция и други. Повече за мазнините прочете тук .

 Ризото с аспержи и диви гъби
Продукти:
  • 250 - 300гр. диви гъби (може и култивирани), почистени, измити и нарязани на едро;
  • 1 връзка аспержи (около 12 бр.), измити, на които се обелва само долната част (с белачка за зеленчуци), нарязани на 2 см.;
  • 250 - 300гр ориз арборио или карнелоли ( или какъвто имате подръка);
  • 1/2 ч. бяло вино;
  • 1 глава лук - червен, кромид - с какъвто разполагате;
  • 5, 6 скилидки чесън;
  • 4, 5 с.л. гхи;
  • 3, 4 клонки мащерка ( може и суха);
  • 1 ч.л. хималайска сол;
  • прясно смлян черен пипер;
  • 3 с.л. сирене Грана Падано (или пармезан ) настъргано на ситно ренде.
  1. В дълбок тиган тип "уок" загряваме 1 с.л. гхи.
  2. Нарязваме гъбите на едро и ги мятаме в тигана. Много е важно гъбите да не се готвят повече от 7 минути.
  3. След около 3 минути прибавяме и аспержите. Поръсваме с черен пипер и мащерка и разбъркваме. 
  4. Добавяме 2, 3скилидки чесън - едро нарязан и посоляваме. Разбъркваме за кратко, колкото ароматите да обвият гъбите и аспержите.
  5. Прехвърляме в купа.
  6. В същия тиган слагаме 2, 3 с.л. гхи и добавяме лука - нарязан на кубчета.
  7. Добавяме нарязани скилидки чесън.
  8. Мятаме ориза в тигана и разбъркваме. Целта е мазнината да обвие всяко зрънце, а не да го запържим.
  9. Наливаме бялото вино и разбъркваме. Не се притеснявайте алкохола ще се изпари и ще остане само леко свеж вкус.
  10. Започваме да наливаме вода или бульон. Дивите гъби имат доста силен аромат - буквално цялата къща миришеше на влажна шума, затова съм използвала само вода. Тук няма точни пропорции, налива се по малко течност и се разбърква периодично. Накрая се подправя със сол.
  11. Рендосваме сиренето.
  12. Връщаме гъбите и аспержите в тигана и разбъркваме. Поръсваме с настърганото сирене. Махаме тигана от котлона.
  13. Добавяме още малко мащерка и 1 с.л. гхи и разбъркваме всичко добре. От топлината сиренето ще се разтопи и ще спои всичко. Целта е като загребете с лъжица сместа да се стича като лава.







  Бъдете здрави и посрещнете Великден с повече вяра и в себе си и в хората около вас.
Хриси
 


5 коментара:

Unknown каза...

Звучи вкусно, а аз обожавам ориз, но зависи кой е брал гъбите !!!! ;)

Екатерина каза...

И гъбките и аспержите и сиренцето и ориза и гондолата ги грабвам!:) много вкусно! Чудесни снимки, Хриси, много красива пролетна публикация и зареждаща! Весели пранзици!

Екатерина каза...

празници:)

Unknown каза...

Спокойно, вече ядохме и осъмнахме. Ивалин донесе гъбките, а аз набрах аспержите. Ами вкусно си е, но и полезно. Из Лешница сигурно има много гъби, така че при първа възможност грабвай кошницата и в гората. Наслука, както казват авджийте.

Unknown каза...

Да ти е сладко Кате, аз пък идвам за десерта (ако нещо липсва да знаеш кой го е задигнал). Много сладък и изпълнен с багри Великден.

Публикуване на коментар

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | fantastic sams coupons