• Докато са в почвата, тези стъбла са бели, сочни и крехки - дебели 1-2 см. След появата им над почвата, те позеленяват, загрубяват, разклоняват се и достигат на височина до 1,5-2 м. Известни са около 100 вида аспержи.
• Сочните млади "свещи" са ценна диетична храна, богата на белтъчини, въглехидрати и различни витамини.
• Свежи, консервирани или замразени те се използват за различни ястия и салати.
• За да ги обелите е препоръчително това да става в посока от основата към върха, а не да ги стържете от краищата, за да не останат по тях влакнестите отпадъци.
Зелени аспержи
• Вкусът им е нежно орехов и се топят в устата. Наред с белите аспержи зелените са един от най-срещаните видове.
Кога?
• Сезонът им е от март да края на юни.
Какво съдържат?
• Аспержите съдържат много фолиева киселина, витамин А и витамин В. Те влияят и леко разхлабително и съдържат много минерални вещества.
Как да се съхраняват?
• Тънките зеленчуци са най-вкусни пресни. Завити във влажна кърпа обаче, те могат да се запазят няколко дни в отделението за зеленчуци в хладилника.
Как да ги консумираме?
• Много са вкусни сварени или леко задушени. Можете да ги използвате студени на салата или топли като гарнитура за месни ястия. Чудесни са и за разнообразни зеленчукови плата.