TOP

Бели аспержи с боцнер сос

4 порции

Необходими продукти:

15-20 бр. бели аспержи
около 500 г пресни картофи
3-4 твърдо сварени яйца
по желание 2-3 кисели краставички

Необходими продукти за майонезата:

1 жълтък
½ -1 ч.л. сол
1 ч.л. дижонска горчица
1 ч.л. пресен лимонов сок
200 мл олио

Още необходими:

около:
2 – 3 ч.л. светъл оцет
2 – 3 ч.л. вода
2 – 3 ч.л. пресен лимонов сок
Всички продукти трябва да са стайна температура.

Начин на приготвяне:

1. В по-широка тенджера се кипва малко вода с 1 с.л. захар и 1 ч.л.сол. Аспержите се обелват (със специална белачка за аспержи или с такава за картофи) като се внимава да не се наранят главичките, подрязват се около 1 см в основата и се слагат във водата (да ги покрие). Нежно къкрят около 10 минути. (Направете проба, като боцнете с нож, внимавайте да не ги преварите!)
2. Картофите се сваряват в подсолена вода.
3. За майонезата
Жълтъкът, солта, лимоновият сок и горчицата се разбиват с тел. Олиото се сипва на тънка струйка, разбива се непрекъснато. От време на време се добавя лъжичка оцет, лимонов сок и вода за повече пухкавост и профирност. (Опитвайте често и доовкусете при необходимост.)
4. Яйцата се нарязват на дребни кубчета (краставичките също) и се разбъркват с майонезата. Оставя се на студено.
5. Аспержите се разпределят в подходящи чинии, сервират се с картофите и соса.
По желание украсете с перца див лук и резенчета лимон.


Share

Leave a Reply