Аспержи за лятната диета
Аспержите са едни от най-вкусните, полезни и скъпи зеленчуци.
Отглеждали са се още преди 2000 години по земите на Средиземноморието.
Почитател на зеленчука бил и римският император Август, който обожавал аромата и чудесния вкус на зелените "свещички".
Първите стръкове на аспержите, които могат да са
бели, зелени, виолетови
или розово-зеленикави, са наситени с витамини, минерали и целулоза. Младите нежни издънки могат да се консумират сурови или бързо на се приготвят на пара, във вода, на печка или на скара. Аспержите са едни от най-ранните зеленчуци на новия сезон - събирането на реколтата на младите стръкове започва още през април и май.
Въпреки че "свещичките" са почитани предимно заради вкусовите им качества, не могат да бъдат пренебрегнати и лечебните им свойства. Аспержите са богати на витамините А, К, С, Е и В, както и на минерали и химични елементи като калций, фосфор, калий, натрий и желязо. Зеленчукът често е наричан "патрул" на бъбреците. Съдържащите се в него калий и аспарагин регулират бъбречната дейност. Аспержите оказват благотворно влияние и върху функциите на черния и белите дробове. Заради ниското си енергийно съдържание те са подходящи за диети - 100 грама аспержи съдържат само 13 ккал. Най-много се ценят белите аспержи, но на все по-голям успех се радват и зелените, чийто аромат е малко по-слаб.
Белите аспержи
никога не "виждат" слънчевите лъчи. Над гнездата, в които са засети, се оформят купчинки пръст, за да се забави тяхното показване над земята.
Едва пробила обаче, аспержата се бере незабавно, и то задължително преди изгрев слънце. Така зеленчукът остава бял на цвят, със седефен оттенък. А колкото по-бели и дебели са, толкова са по-скъпи. Белите аспержи се култивират и консумират най-вече в Германия.
Виолетовите
аспержи растат в нещо като траншеи, но преди да бъдат обрани, се оставят за кратко време на слънчева светлина, която активизира червено-виолетовото вещество антоцианин.
Зелените аспержи дължат зеления цвят и аромата си на хлорофила. Те се отглеждат върху равни терени и растат над земята. Характеризират се с тънките си и дълги стебла. Този вид зеленчук е предпочитан във Франция и Италия.
Друга разновидност на аспержите са дивите. Ще ги познаете по това, че са зелени, дребни и много тънки.
Типичен и неповторим вкус на аспержите придават аминокиселината аспарагин, етеричните масла и над 100 други ароматни вещества.
Цената
на този зеленчук е висока, защото богата реколта се получава едва на третата година след засаждането и се берат само два месеца през годината.
Когато купувате аспержи, трябва да знаете, че дебелината на стръковете няма отношение към тяхната крехкост. На "нежността" на стръковете влияе единствено "възрастта" и свежестта им. Затова, купувайки аспержи, вземете стръкове с равен цвят и малки плътни връхчета. "Свещичките" не трябва да са увехнали, а местата на срезовете сухи.
Купеният зеленчук е най-добре да се
консумира веднага
защото престояването влошава вкусовите му качества.
Ако все пак ви се налага да ги съхранявате по-дълго, отнасяйте се към тях като с живи цветя - подрежете ги и ги сложете в чаша с вода. Водата трябва да покрива основата на стръковете на няколко сантиметра. Чашата се покрива с фолио и се съхранява в хладилника. По този начин можете да запазите аспержите за седмица.
На пазара аспержите се продават в три категории. "Екстра" качество са най-хубавите и дебели аспержи с диаметър минимум 12 мм, прави, с твърди затворени главички. Първо качество разрешава леко изкривени стъбла с диаметър не по-малък от 10 мм и със затворени главички. При белите аспержи е допустимо да има леко оцветяване на главичките и стъблата. Второ качество се определят аспержите с по-силно изкривени и "вдървени" стъбла, с леко отворени главички.
Начупените аспержи
и от трите качества могат да бъдат използвани за супи и сосове и се предлагат на ниски цени.
Преди приготвяне трябва да се отреже твърдата основа на стеблото. Някои ги почистват с нож за белене подобно на картофите. Беленето на аспержите е специфична работа. Най-напред се измиват добре. Долният край на стъблото се отрязва. Ако е "вдървено" (лошо качество, продължително съхранение, удължен период на растеж поради лошо време), трябва да се отреже доста по-високо. При беленето трябва да се внимава да не останат части от обвивката, за да не бъде нарушен вкусът на ястието. Стъблото се бели отгоре надолу с малък много остър нож или с белачка.
Отрязаните краища могат да се запазят
във фризера
и впоследствие да се използват за приготвяне на супа. Консервираните аспержи значително губят от хранителната си ценност и от изумителния си вкус. В случай на крайна необходимост можете да ги замразите.
За целта измитите и почистени стръкове се заливат с гореща вода за 3 минути, след което веднага се прехвърлят в студена за 5 минути, за да се прекрати процесът на термообработка. Излейте водата, опаковайте стръковете в пликове за замразяване, "извадете" от тях въздуха и сложете във фризера. Така издържат 6-7 месеца.
Варят се с щипка захар
Готвенето на аспержите не изисква специални готварски умения, но трябва да се спазват някои правила. Водата, в която ще се варят, трябва да се посоли и в нея да се добави голяма щипка захар и чаена лъжичка масло.
Аспержите се поставят, когато водата заври. Дебелите стъбла се приготвят при затворен капак на тих огън за около 25 минути, тънките - за 15 минути. За удобство могат да бъдат свързани на порции с кухненски конци, преди да се сложат във водата.
Подходящи за варенето на аспержи са специалните тесни високи тенджери, но не по-лошо могат да се приготвят и в широки ниски съдове. Водата трябва да достига до средата на изправените стъбла. Дебелата част се вари във водата, по-тънката - на парата.
Вкусната ароматна вода, в която са варени аспержите, съдържа витамини и минерални вещества и затова можете да я изпиете като сок или да я използвате за супа.
Аспержите се поднасят с масло или поляти със сос винегрет, със сосове на основата на яйца (холандски сос), сметана.
В Германия белите аспержи се предпочитат натюр с разтопено масло, пресни картофи и шунка.
В градината
Аспержата е многогодишно зеленчуково растение от семейство Луковични, което не е трудно да бъде отгледано в градината.
В същото време за успешното отглеждане на този зеленчук ще ви е необходимо доста голямо място. За посаждането трябва да се избере спокойно и слънчево място.
Аспержата може да живее в градината до 20-25 г., като при това не се нуждае от пресаждане. Растенията, достигнали пика на плодовитост, носят около 9-12 стръка на сезон. Необходимостта от голяма площ и ръчно събиране, скромният добив и кратките срокове на съхранение обясняват високите цени на аспержите в сравнение с другите зеленчуци. Аспержата се отглежда
главно чрез разсад
Семената се засяват към края на април на открити лехи редово на 25-30 см ред от ред. Те никнат бавно (от 2 до 6 седмици) и затова е необходимо да се осигури оптимален воден режим чрез редовни поливки. След като растенията достигнат 7-10 см височина, те се пресаждат в редовете на разстояние 8-10 см едно от друго. До есента успяват да развият хубаво коренище с 3-4 разклонения. През октомври стъблата се изрязват на 2-3 см над повърхността, лехата се почиства и прекопава и в това състояние разсадът презимува до пролетта. Най-добри резултати се получават при засаждането на едногодишен разсад. При междуредови разстояния 100-130 см и 40-50 см в редовете за декар ще бъдат необходими около 1300-2500 растения.
Най-четени
-
Ти си комплексар!
1. Имаш айфон за 2000 лева (но не говориш по него, а само „чукваш", за да не се набутваш) 2. В заведение винаги слагаш ключовете от колата си върху масата (да е ясно на всички, че баровците карат BMW
-
Любимите ми 50 книги
Разпределил съм ги по възрастови групи. Започвам с първите – книги, които са ми били любими, преди да навърша 10 години: 1. Шарл Перо - Приказки Най-добрият старт на пътешествието в света на книгите
-
Галерия Честит да си! Съдба моя!
Днес мажоритарният собственик на "ПФК Левски" и голмайстор №1 в историята на клуба Наско Сираков празнува своя 62-ри рожден ден. Неговата любима жена Илиана Раева му направи честитка и в социалните
-
Кой постъпва честно, не живее лесно
"Кой постъпва честно, не живее лесно. Кой излезе прав, не излиза здрав. Кой душа не продава, той имотен не става." 102 години от рождението на Радой Ралин
-
Галерия Перничанинът, който взриви "Звезде Гранда"
Яни Янков прави истински фурор в сръбското музикално шоу и е един от претендентите за първото място Още като бебе пеел детски песнички и реклами, а учителка в градината открива таланта му Известен е