Аспержи

Нас, за да затворите Европа: Румъния, Унгария, Словакия. Аз трябваше да отида там, тъй като са роднини. Обърна внимание на факта, че пазарите и дори в магазините за продажба на много от аспержи. И това не е лъжа. Те казват, че е много полезни избелена подземни издънки. Ние не растат аспержи, и да знаят малко за него. Моля, кажете ни как да отглеждат и се готви.

VS VALINEVICH.

Glibotsky област Chernivtsi региона.

Аспержи - многогодишно тревисто растение от семейството на лилиите. Аспержите се отглежда от незапомнени времена, в името на младите, сочни, месести издънки, които се образуват от пъпки на коренището. Тя е ценен хранителен и диетичен продукт, богат на минерални соли, лесно усвоими протеини и въглехидрати. Но най-ценният компонент на избелена аспержи - аспарагин. Това вещество е сложен химичен състав, който стимулира отделянето на токсични съединения на амоняк, допринася за стабилността на бъбреците. В света се произвежда всяка година повече от 1 милион тона аспержи. Ние също така ще разберете, че е почти невъзможно, дори и в много модерни ресторанти.

И в същото време в края на XIX - началото на век XX на страната имоти на Русия (разбира се, и в Украйна) направи много аспержи, и преди световното износа война аспержи от тази страна в европейските страни заемат на първо място.

Има информация, която е все още на мястото на старите имоти са гъсталака на диви аспержи.

В Украйна, аспержите се нарича Chill likarsky.

Аспержи - растението е двудомно. Отделно, има мъжки и женски екземпляри. За да получите белина стреля по-добре да се вземе мъжките растения. Жените се използва като декоративно - те имат малки листа и красив червен цвят за дълго време запазване на горски плодове.

Аспержи предпочита в насипно състояние, влажна, богата органична почва. Нищо чудно в природата, тя расте на пясъчен глинеста почва близо до реки и езера. Присвояване на това място за слънце, затопля бързо през пролетта, за предпочитане в близост парници, оранжерии, и ясли в бивша, където той оцелява с дебел слой на хумуса. На едно място аспержите заемат 15-20 години, така че много години на полагане на легла, изпълнени през есента на почвата с оборски тор (30 кг / кв.м).

Аспержи може да се размножава чрез семена и коренища на части. През март се подготвят разсада в чаши. Процедурата е по този начин. Семена оцелее 5 дни в топла вода (25-35 °), които се променят ежедневно. След това третирайте тъмно пурпурен разтвор на калиев перманганат, изплакнете с вода, разпръснати върху кълняемостта на влажна кърпа и да я държи на температура от 20-25 °. Разсад отглеждат в детската стая ход.

През април и май може да се направи и директно засяване в детската стая - редове от два или три реда в размер от 2 g/10 кв.м. Разстоянието между растенията - 10-15 см редове Грижа окопаващи, плевене, торене две (с интервал от 20 дни, първите три седмици след засаждане в детската стая) комплексен тор. Във времена на суша и горещина се нуждае от умерено поливане. През зимните култури мулч хумус.

На следващата година, преди разсад ще отидат в растеж, растение на растение от схемата на 0,5 × 1,2-1,4 m отглеждане на семена на по-неприятен, и затова препоръча засаждането на коренищата. Това може да стане през пролетта или края на лятото.

Има много разновидности на аспержи, но, вилните в тази страна, само един - Arzhentelskaya. Използвайте, обаче, и старите сортове - Мери Вашингтон Слава Брауншвайг, прибиране на реколтата-6, по-рано жълт.

Аспержи се засаждат в яма дълбочина от 50 см, диаметър 60 см или 35 см дълбоки бразди Да така. На дъното лежеше на тор (15 см слой), а след това на мухъл (10 см). През есента засаждане на двойни хумус. На следващата година, аспержи два до три пъти се хранят суперфосфат и пепел. Полива редовно, разрохка почвата около него, плевене. В допълнение, два или три пъти по време на вегетация е високо храсти (20-30 см) или okuchte podsypte тях хумус. Падането на сайта близо торф или тор. Чрез прекъсване на аспержи, е готов за третата година след засаждането.

Свалете избелена аспержи (това е по-деликатен и ценена по-горе), където върховете на леторастите над повърхността на покритието ще изглежда за тях в леглото. Внимателно otgrebite почивка в почвата и стъбла. След това да бъде основата, отново на мястото си. Аспержите могат да се режат и на зелено, след това рейк на почвата не е необходимо. Но семената трябва да бъде не по-големи от 20 см, и главата за него - стегнат.

Обикновено стъбла се берат от средата на април всеки ден или на всеки два или три дни, ако пролетта е студено. Искате ли да се намали аспержи преди обхваща редовете на черен филм. Същите стъбла за събиране на реколтата през март, през февруари, чисти редове от сняг и ги покрийте с тор горещо легло от 50-60 см, а на върха - Матс, стари одеяла, дебел слой на вестници.

В млади насаждения от култури, през месеца, за старите - един път и половина месеца, получаващи 2.5-6 кг с 10 квадратни метра. m

След като се дипломира от пречиствателна станция proryhlite и се появява на зелени филизи се хранят комплексен тор с микроелементи. В сухо време, не забравяйте да поливате растенията, и пътеката - да се разхлабят. През август, аспержи, се подготвят за зимата - фосфор, калий диета. Тъй като това е натрупването на зелени клонки осигуряват хранителни резерви в коренища, не режат клоните, за да украсят на букети. В края на септември, сухи стебла на изрежете и гори, и редовете zamulchiruyte торф или тор.

Аспержи варени супи, салати. Тя е вкусна препечен и се кипва в отлично запазена.

Ето някои рецепти от аспержи.

Супа от зелени аспержи

На 500 г аспержи, 1 литър вода, 2 супени лъжици. безсолно масло, 1 супена лъжица. супена лъжица брашно, 1 супена лъжица. лимонов сок, 1 супена лъжица. супена лъжица сметана, 1 чаена лъжичка (ОСП), кристалната захар, 2 сурови жълтъка и сол.

Измийте аспержите и кори. Отсякоха главата и сложи стреля ги в малко вода. Останалата част на леторастите да ври в леко подсолена вода, разтривайте през сито, сложи масло и задушени главата. Оставете да заври, като добави, бульон. Смесете сметаната с жълтъците, добавете лимонов сок, захар и сол, след което да доведе до възпаление и служат със супа.

Аспержи салата

При 400 г аспержи, 1 чаена чаша майонеза, 2 супени лъжици. ситно нарязани подправки - копър, магданоз и зелен лук, сол и захар.

Измийте аспержи, кора, obskobliv нож от горе до долу, връзвам на кок, добавете осолени вряща вода, добавете малко захар и готвач. Варени аспержи изтичането на мозъци ", хладно, пуснати на блюдо, поръсете с майонеза и с гарнитура от Зелените.

Препоръки