Начало За нас Реклама Контакти

Бели аспержи с портокалов сос и кашу

Снимка за Бели аспержи с портокалов сос и кашу
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Цитрусовите аромати и мекото ухание на кашуто чудесно допълват деликатните бели аспержи. Цялото това равновесие на вкусовете се поддържа от класическото съчетание на масло, бял оцет и естрагон в соса.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 600 г бели аспержи
  • 2 портокала
  • 4 с. л. кашу
  • 1 ч. л. краве масло за кашуто
  • 1 ч.ч. портокалов сок
  • 2 с.л. ябълков оцет
  • 2 с.л. студено краве масло за соса
  • 1 с.л. листа от пресен естрагон
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кората на единия от портокалите се настъргва фино и се запазва. Двата портокала се обелват и се нарязват на филенца.

  2. 2.

    Кашуто се препича до розово в тиган с маслото.

  3. 3.

    Аспержите се почистват в основата с картофобелачка и се отрязва 1 см от края на стъблото.

  4. 4.

    Слагат се в широк тиган и се покриват с 1 см вода. Щом заврат, се покриват с капак, огънят се намалява и се оставят да къкрят 4 мин. Водата се изцежда и се налива ½ ч.ч. портокалов сок. Оставят се да къкрят още 2 мин. Отстраняват се от огъня, посоляват се и се поръсват с пипер.

  5. 5.

    Останалият портокалов сок се смесва с оцета, настърганата кора и естрагона и се кипва. Когато изври наполовина, се отстранява от огъня. Маслото се нарязва на парченца и се прибавя постепенно в горещия сок при непрекъснато разбъркване. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  6. 6.

    Аспержите се поднасят поръсени с портокаловия сос, естрагона, портокаловите филенца и кашуто.


Подходящи типове вина
Апр. 2009
Още подобни рецепти
Коментари